Akumulátory pri fotovoltike v Zelenej domácnostiam pripájajte, len ak ich chcete skutočne využívať

16.05.2017 07:47

Slovenská inovačná a energetická agentúra upozorňuje domácnosti, že formálne deklarovanie splnenia uprednostňujúceho kritéria pri fotovoltických paneloch, t.j. vyplnenia hodnoty výkonu elektrických akumulátorov v žiadosti o vydanie poukážky z projektu Zelená domácnostiam bez reálneho zámeru využívať energiu uskladnenú v akumulátoroch, môže viesť k nepreplateniu poukážky.

„Reagujeme tak na výzvy a ponuky niektorých zhotoviteľov, ktorí domácnostiam odporúčajú, aby si k fotovoltickým panelom dokúpili nízkokapacitné batérie a v žiadostiach označili splnenie uprednostňujúceho kritéria súvisiaceho s akumuláciou. Ak domácnosť neplánuje elektrické akumulátory využívať na zásobovanie elektrinou v čase, keď fotovoltické panely neposkytujú dostatočné množstvo elektriny, nie je uprednostňujúce kritérium naplnené v zmysle projektu , čo môže viesť k nepreplateniu poukážky," uviedol vedúci oddelenia komunikácie SIEA Stanislav Jurikovič.

Elektrické akumulátory umožňujú domácnostiam zvýšiť využiteľnosť vyrobenej elektriny na prevádzku elektrospotrebičov, ktoré by inak museli byť napájané zo siete. „Pri poskytovaní podpory pre inštalácie zariadení na využívanie obnoviteľných zdrojov energie je nevyhnutné sledovať aj účelnosť a hospodárnosť využitia európskych prostriedkov pri plnení cieľov projektu. Obchádzanie pravidiel projektu iba formálnym preukazovaním plnenia uprednostňujúcich kritérií nemôže byť tolerované," zdôraznil S. Jurikovič.

Pri vyhodnocovaní žiadostí informačný systém zohľadňuje čas, kedy bola žiadosť kompletne podaná, a splnenie uprednostňujúceho kritéria. Ak záujemca o poukážku označí, že spĺňa uprednostňujúce kritérium, jeho žiadosť informačný systém uprednostní, pred ostatnými, ktoré boli podané skôr, ale kritérium nespĺňajú. Od marca 2017 môže SIEA jednotlivé kolá podľa osobitných podmienok uzatvoriť potom, čo počet ukončených žiadostí prekročí alokáciu o 10 %. Informačný systém tak posudzuje obmedzený počet žiadostí o poukážky a v tohtoročných kolách majú domácnosti, ktoré elektrickú akumuláciu využívať nechcú, väčšiu príležitosť získať poukážku ako v minulosti.

Deviate kolo projektu Zelená domácnostiam bude vyhlásené v utorok 16. mája 2017 o 15. h s alokáciou 900 000 €. Určené je pre fotovoltické inštalácie v mimobratislavských regiónoch.

Zdroj: https://www.siea.sk/uvod-aktuality/c-13808/akumulatory-pri-fotovoltike-v-zelenej-domacnostiam-pripajajte-len-ak-ich-chcete-skutocne-vyuzivat/