Bezplatné energetické poradenstvo na piešťanskom festivale GRAPE

13.08.2014 10:14

Bezplatné energetické poradenstvo ŽIŤ ENERGIOU budú môcť využiť aj návštevníci festivalu GRAPE, ktorý sa začína v piatok na piešťanskom letisku.

Energetické poradenstvo budú v Piešťanoch poskytovať energetickí experti Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA) vďaka projektu, ktorý je spolufinancovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Odborníci na úspory energie od marca navštívili už viac ako 15 miest a obcí na Slovensku. „Rady, ako ušetriť a na čo si dať pozor, si od našich expertov často pýtajú práve mladí ľudia, ktorí plánujú investovať do vlastného bývania a rozhodujú sa, ako si zariadiť energeticky úsporné domácnosti," zdôvodnila generálna riaditeľka SIEA Svetlana Gavorová rozhodnutie sprostredkovať užitočné informácie aj na festivale GRAPE.

Návštevníkom festivalu, ktorý sa stal v roku 2013 s počtom účastníkov 11-tisíc druhým najväčším multižánrovým podujatím na Slovensku, bude k dispozícii aj „zelený" domček. Najmodernejšie zariadenia v ňom umožnia sledovať, koľko energie vyrobia rôzne druhy fotovoltických panelov a veterná turbína. Vďaka projektu ŽIŤ ENERGIOU zabezpečia osvetlenie hlavnej prístupovej cesty v areáli špeciálne solárne lampy. Okrem užitočných rád a inšpirácií, ako ušetriť a investovať do využívania obnoviteľných zdrojov, bude na GRAPE aj množstvo podnetov, ako efektívne zhodnotiť vlastnú energiu. V stanoch ŽIŤ ENERGIOU nebude núdza o akcie a reakcie, počas ktorých si budú môcť návštevníci energiu uvoľniť. Popri obľúbených ekologických bicykloch, na ktorých môžu vyrábať elektrinu, ich čakajú aj ďalšie príležitosti.

Individuálne konzultácie a užitočné tlačené materiály o úsporách energie môžu využiť aj obyvatelia ďalších obcí a miest. V nasledujúcich týždňoch energetickí experti navštívia napríklad Hlohovec, Turčianske Teplice, Žilinu, Banskú Štiavnicu, Rožňavu a Sninu. Zástupcovia väčších miest a obcí môžu o bezplatné energetické poradenstvo priamo v ich regióne prejaviť záujem v centrách ŽIŤ ENERGIOU v Trenčíne, Banskej Bystrici a v Košiciach.