EUrópska Pohoda 2013

01.07.2013 13:52

Od 11. do 13. júla 2013 sa opäť otvoria brány najväčšieho slovenského letného festivalu Pohoda a s ním aj náš EUrópa stage.

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku je už po piatykrát partnerom festivalu Pohoda. V našom stane – EUrópa stage – sa môžete tešiť na koncerty populárnych hudobných skupín, divadelné a filmové predstavenia a v neposlednom rade na zaujímavé debaty.

EUrópa sa ako jedna z mála scén otvára už vo štvrtok 11. júla 2013, kde o 19.00 uvidíte divadelné predstavenie Mestského divadla Žilina pod názvom Beat.

Počas festivalu v EUrópe zorganizujeme štyri špeciálne diskusie pod hlavičkou Café Európa. V piatok ich pripravujeme v spolupráci s TEDxBratislava a vystúpi na nich napríklad herec SND Robert Roth či známa občianska aktivistka Illah van Oijen. V sobotu privítame českého ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga a jedného špeciálneho hosťa – prekvapenie festivalu (viac detailov o Café Európa v tabuľke nižšie).

EUrópa stage bude hostiť ajdva divadelné projekty Roberta Rotha, v piatok ráno Hollyroth, v sobotu Stravinskij: Príbeh vojaka.

Počas celého podujatia nebude chýbať ani Európske informačné centrum. Návštevníci tu nájdu množstvo informácií o fungovaní EÚ či jazykovej rozmanitosti. Pripravili sme aj súťaže o zaujímavé vecné ceny.

Tento rok na Pohode nájdete aj stan Spoločného výskumného centra (Joint Research Centre – JRC), ktoré pripravuje nezávislé vedecké a výskumné analýzy potrebné pri tvorbe pravidiel v rôznych oblastiach ľudského života. Návštevníci si budú mať možnosť vyskúšať rôzne vedecké hračky a zariadenia a dozvedieť sa viac o testovaní potravín, energetike, ochrane vody či o bezpečnosti "online" sveta.

Predstaví sa aj riaditeľstvo Európskej komisie, ktoré má na starosti priemysel a podnikanie. Jeho pracovníci budú poskytovať informácie o podpore pre začínajúcich podnikateľov ale aj možnostiach, ktoré ponúka otvorený európsky trh v oblasti podnikania, turizmu či vesmírneho výskumu.   

Európska komisia pre návštevníkov zabezpečí 2 000 ks hygienických gélov na ruky, 5 000 ks reflexných pásikov, 60 000 ks pohárov na vodu, ktorú budú dobrovoľníci rozdávať počas koncertov, 80 kilometrov vyznačovacej pásky a mnoho ďalšieho.

 

"Sme radi, že Európska komisia je už po piatykrát partnerom skvelého európskeho festivalu Pohoda. Aj tento rok prinesieme návštevníkom veľké množstvo rôznych zaujímavostí, či už v našom EUrópa stage, Európskom informačnom centre alebo v informačnom stane Spoločného výskumného centra. Dovidenia na trenčianskom letisku!", povedal Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Diskusie Café Európa na Pohode (v EUrópa stage):

 

  • piatok 12. júla 2013

12:00-12:50 Café Európa o myšlienkách hodných šírenia (v spolupráci s TEDxBratislava)

debatujú: Robert Roth, Dana Retová a Vlado Kaštier

moderuje: Dado Nagy

13:00-13:50 - Café Európa: Pár zaujímavých prednášok o tom, ako sa to dá (inšpirované TEDxBratislava)

debatujú: Illah van OijenVladimír Šucha, Andrej Navojský a Tomáš Bokor 

  •  sobota 13. júla 2013

12:00— 12:50 - Café Europa:PREKVAPENIE

moderuje: Štefan Hríb

13:00— 13:50 - Café Europa s  Karlom Schwarzenbergom

moderuje: Štefan Hríb

 

Súvisiace odkazy