F. Palko: Na podporu cestovného ruchu máme akčný plán

09.12.2014 11:16

Formy podpory cestovného ruchu a nástroje na skvalitňovanie služieb na Slovensku ako základ úspechu pre ďalšie šírenie dobrého mena našej krajiny dnes v Bratislave prezentoval zástupcom Zväzu cestovného ruchu štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko. Na stretnutí predstavil akčný plán ministerstva na podporu cestovného ruchu. Ten obsahuje desať základných bodov pre ďalší rozvoj turizmu a zvyšovanie návštevnosti v našom regióne.

„Iniciatívne reagujeme na aktuálny trend v oblasti cestovného ruchu. Je pravdou, že v porovnaní s historicky druhým najúspešnejším rokom 2013 z pohľadu návštevnosti sme v prvom polroku tohto roka zaznamenali pokles návštevnosti. Aj napriek tohtoročnej zime bez snehu či politickým problémom u nášho východného suseda si však cestu na Slovensko našlo opäť viac zahraničných turistov ako tomu bolo v rokoch 2011 či 2012,“ uviedol na stretnutí František Palko.

Zároveň dodal, že na Slovensku naďalej rastie objem príjmov z aktívneho zahraničného cestovného ruchu, čo znamená, že turisti u nás míňajú stále viac peňazí. „Je naším prvoradým zámerom, aby sme turistom ponúkli kvalitné produkty a s tým súvisiace aj kvalitné služby. Musia si zároveň odniesť aj jedinečný zážitok, aby mali dôvod a vôľu vrátiť sa k nám späť. Kľúčom k úspechu je preto ďalší rozvoj a podpora tohto segmentu,“ dodal v prejave štátny tajomník, ktorý tak zdôraznil jedinečnú príležitosť vytvárať a propagovať spoločný produkt v rámci regiónu V4 na vzdialených aj zámorských trhoch, ako aj ďalšie opatrenia, ktoré ministerstvo v tejto súvislosti pripravuje. 

 Už v súvislosti so zimnou turistickou sezónou 2014/2015 ministerstvo dopravy za účasti štátneho tajomníka F. Palka usporiadalo niekoľko tlačových konferencií v okolitých krajinách na zvýšenie povedomia a prezentáciu našich veľhôr. Rezort dopravy sa v akčnom pláne na podporu cestovného ruchu sústreďuje aj na spoluprácu so Slovenskou agentúrou pre cestovný ruch (SACR) pri vytváraní jednotnej koncepcie prezentácie Slovenska, tzv. Brandingu, ktorú finančne podporilo sumou 300-tisíc eur.

Rovnako dobrou správou je fakt, že turisti k nám môžu prilietať z čoraz vzdialenejších destinácií, k čomu prispelo aj otvorenie niekoľkých nových leteckých liniek. Ide o priame letecké spojenie Bratislava – Dubaj či priama linka z Londýna a z Rigy, ktorá prinesie návštevníkov z Pobaltia a Škandinávie. Aj najnovšie letecké spojenie s Bruselom posunulo Slovensko na čoraz viditeľnejšiu leteckú mapu Európy.