Fico: Nechceme sa len vyhrievať pri európskom motore

30.10.2013 12:39

Francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda premiér počas návštevy ubezpečoval, že Slovensko chce pripsievať k "európskej dynamike".

Boj proti nezamestnanosti mladých, podpora rastu popri konsolidácii a spolupráca v jadrovej energetike boli hlavné motívy rozhovorov medzi francúzskou a slovenskou stranou počas historicky prvej návštevy francúzskeho prezidenta v samostatnej Slovenskej republike.

Naposledy Bratislavu ešte ako súčasť Československa navštívil prezident Francois Mitterrand v roku 1990.

Slovensko a Francúzsko podpísali aj Akčný plán priorít bilaterálnej spolupráce do roku 2018.

„Nikdy sme nemali tak blízko v európskych témach, ako to vidíme teraz“, povedal Robert Fico na spoločnej tlačovej konferencii. "Na najpodstatnejšie európske témy máme buď úplné rovnaké alebo veľmi blízke postoje“.

Slovensko je proeurópska krajina, deklaroval Fico, a v témach EÚ „nájde Francúzsko vždy našu podporu“.

„Si v štáte, ktorý sa nechce len zohrievať pri európskom motore, ale chce prispieť k dynamike jeho chodu“, povedal Hollandovi.

Počas rokovaní hovorili aj o nacionalizme a extrémizme.

„Ponúkli sme si recepty, ako bojovať proti týmto javov. Som si istý, že štandardné Európske politické strany majú spôsoby, aby sa extrémnymi stranami nenechali vytlačiť zo svojho životného priestoru“, hovorí Fico.

"Začnime hovoriť o dôstojnom živote"

Po prekonaní najťažšieho obdobia a stabilizácii eurozóny sa podľa Fica treba sústrediť na sociálne dopady krízy, predovšetkým nezamestnanosť mladých ľudí. Ocenil Hollandovu „líderskú úlohu“ pri podpore politík hospodárskeho rastu na európskej úrovni. Fico prijal pozvanie francúzskeho prezidenta na konferenciu 12. novembra v Paríži venovanú nezamestnanosti mladých ľudí, kde by sa malo hovoriť o „konkrétnych projektoch a zdrojoch na tento účel“.  

„Ak sa hlásime k politikom od stredu doľava,  sociálna spravodlivosť je pre nás svätá je pre nás povinnosťou začať doručovať výsledky“, vyhlásil Fico.

Premiér chce  nájsť na európskej úrovni spôsob ako „nevyužité európske fondy spojiť do jedného balík, z ktorého by sa financovali iba nové pracovné miesta“. Hlási sa aj k nástroji Záruka pre mladých z ktorého európskej alokácie (6 mld eur) by malo Slovensko dostať 200 miliónov eur.

Jadro spája

V ekonomickej oblasti avizovali obe strany pokračovanie spolupráce v oblasti jadrovej energetiky, najmä v oblasti jadrovej bezpečnosti, kde už dnes pôsobí francúzska spoločnosť Areva. Do budúcnosti sú možnosti pri výstavbe nových jadrových blokov.

S Francúzskom nás v tejto oblasti spája aj projekt výstavby moderného jadrového reaktora Allegro.  Fico sa s Hollandom zhodol, že každá krajina EÚ má právo rozhodnúť sa o svojom energetickom mixe, pričom jadro je v oboch krajinách dôležitý zdroj výroby elektrickej energie.

Nie sme tu kvôli nízkym mzdám

Francúzsky prezident Hollande ocenil vývoj a posun Slovenska za posledných 20 rokov ako stabilnú krajinu, pevne ukotvenú v demokracii, súčasť eurozóny. Jeho návšteva nemá byť len o pripomínaní minulosti ale spoločných ambíciách a cieľoch do budúcnosti.

Dnes na Slovensku pôsobí 400 francúzskych firiem, ktoré zamestnávajú asi 35 000 slovenských občanov. Najvýznamnejšie sú PSA Pegueot Citröen, Orange, Dalkia, Granvia. najnovšie sa na Slovensko chystá francúzska firma Decathlon, výrobca voľno-časového oblečenia.

Francúzske firmy podľa Hollanda neprichádzajú na Slovensko – ako sa často zvykne hovoriť – kvôli nízkym mzdám, ale kvôli stabilnému prostrediu a perspektíve rastu. „Ak je spoločnosť úspešná na Slovensku, má to dopad aj na Francúzsko“.

„Európa musí mať vysoké požiadavky na technológiu“, zopakoval Hollande."Chceme, aby sa presadila iná predstava o Európe, aby nebola len synonymom námahy, ale aj synonymom rastu". 

Zdroj: euractiv.sk