Komisia spúšťa projekt energetickej únie

06.02.2015 10:37

EÚ dováža 55 % svojej energie. 90 % bytového fondu ma nedostatočnú energetickú účinnosť, keďže naša energetická infraštruktúra starne a vnútorný energetický trh je ďaleko od úspešného konca. Energetická únia tak prichádza v správnom čase.

Európska komisia v stredu 4. februára 2015 spustila projekt energetickej únie. Je to dôležitý krok pre dokončenie spoločného energetického trhu. Tento projekt bude mať významný vplyv na produkciu, dopravu a spotrebu energie v celej EÚ.

Energetická únia a oblasť zmeny klímy sú kľúčové priority Junkerovej Komisie. Po viac ako 60 rokoch od vzniku Európskeho spoločenstva pre uhlie a oceľ chce Komisia zreorganizovať oblasť energetiky, preto spustila práce na európskej energetickej únii.

Maroš Šefčovič, podpredseda Európskej komisie pri tejto príležitosti povedal: Som rád, že koncept energetickej únie, za ktorý som v Komisii zodpovedný, dostal zelenú v rámci kolégia komisárov. Až 14 eurokomisárov na ňom úzko spolupracuje. Oficiálne ho predstavím 25. februára. Projekt energetickej únie by v konečnom dôsledku mal viesť k znižovaniu cien energie, čo je dôležité, lebo najmenej 10 % obyvateľov EÚ si dnes nemôže dovoliť uhrádzať poplatky za energiu.

Práve teraz je ten správny moment na rozbehnutie energetickej únie. Nedávno prijatý investičný plán pre Európu v hodnote 315 miliárd eur je navrhnutý tak, aby vytvoril podmienky pre financovanie, ktoré energetické odvetvie naozaj potrebuje. Súčasné nízke ceny nafty sú ďalšou veľkou príležitosťou pre dosiahnutie konkurencieschopnejšej, bezpečnej a udržateľnej európskej energetickej politiky.

Súvisiace odkazy

Zdroj: https://ec.europa.eu