Na nálezisku v Bojnej sprístupnili nové slovanské obydlie

19.07.2013 11:18

Tento rok ešte plánujú archeológovia na nálezisku Valy v lese za obcou postaviť aj hospodárske stavby, ktoré typický slovanský dvorec skompletizujú.

Na archeologickom nálezisku Bojná v okrese Topoľčany pribudol nový slovanský dom. Verejnosti ho sprístupnili v rámci Cyrilometodských slávností. Ide o druhé modelovo zrekonštruované obydlie, prvé tu archeológovia postavili vlani. Obe stavby stoja na mieste pôvodných nálezov domov a spodné časti stien, zahĺbené do zeme, sú originály z 9. storočia. „Nejde o nejaké voľné skanzenové rekonštrukcie, ale o modely pôvodných stavieb, ktoré sa na tom mieste odkryli. Zahĺbená časť zemnice, vytesaná do skalného podložia, sa zachovala veľmi dobre,“ povedal pre agentúru SITA vedúci archeologického výskumu v Bojnej Karol Pieta. Nadzemnú časť stavby postavili z dreva. Vlani prispelo na výstavbu slovanského obydlia ministerstvo kultúry, tento rok sa na nej podieľala obec Bojná, Lesy SR a viacero dobrovoľníkov. Tento rok ešte plánujú archeológovia na nálezisku Valy v lese za obcou postaviť aj hospodárske stavby, ktoré typický slovanský dvorec skompletizujú. Pracovať plánujú aj na náznakovej rekonštrukcii valového opevnenia.

Súčasťou dnešných Cyrilometodských slávností bola prehliadka Archeologického múzea Veľkej Moravy v obci Bojná, kde sa nachádza vyše 1 000 predmetov dokumentujúcich život a prácu našich slovanských predkov v 8. - 9. storočí. Hradiská v Bojnej boli v tom čase významným hospodárskym, politickým a vojenským centrom Nitrianskeho kniežatstva. Na archeologickom nálezisku Valy bola slávnostná bohoslužba, scénky zo života Slovanov, dobová hudba a v programe vystúpili skupiny historického šermu z Prahy a z Bratislavy.

Slávnosti zorganizovala obec Bojná, Nitriansky samosprávny kraj, Tríbečské osvetové stredisko v Topoľčanoch a Archeologický ústav SAV v Nitre s podporou grantového systému ministerstva kultúry a kraja. Bojná je obcou s najstaršími kresťanskými nálezmi na Slovensku. Veľké množstvo pozoruhodných nálezov dokazuje, že bola sídlom miestneho kniežacieho rodu.

 

Zdroj: sme.sk