Nový audit europrojektov by mal byť hotový do konca leta

02.06.2014 09:02

Opakovaná kontrola kvality auditu pri projektoch financovaných z peňazí Európskej únie, ktorú ministerstvo financií prednedávnom avizovalo, by mala byť hotová do konca leta.

Kontrola sa bude týkať stoviek projektov, prebehne vo väčšom rozsahu, vykonajú ju iní ľudia a jej výsledky by mali byť známe do konca leta, informoval prítomné médiá po rokovaní Výboru NR SR pre európske záležitosti, minister financií, Peter Kažimír.

"Stále platí, že žiaden z prijímateľov európskych fondov nie je v ohrození," ubezpečil médiá Kažimír.

Podľa neho je rezort pripravený aj na prípad, že by Európska komisia pozastavila financovanie projektov. V takom prípade štát dohodnuté peniaze prijímateľom uhradí. "Je to dočasne v návrhu štátneho rozpočtu, ale rátame s tým, že najneskôr koncom leta dáme všetko do poriadku a čerpanie bude ďalej bezproblémové," dodal minister financií.

Európska komisia môže voči SR uplatniť korekcie pri financovaní projektov v závislosti od toho, či chybovosť v nich presiahne povolenú mieru 2 %.

Rokovanie výboru inicioval Ivan Štefanec (SDKÚ-DS), ktorý si uvedomuje, že môže reálne dôjsť k pozastaveniu financovania z eurofondov alebo kráteniu čerpania.

"Je dôležité, aby nasledovali naozaj systémové kroky a zmeny zo strany ministerstva, nielen personálna, ale ešte intenzívnejšia kontrola. Budem sa či už z tejto pozície, alebo z novej pozície snažiť o to, aby nedostatky boli odstránené a Slovensko neprišlo o štrukturálne fondy," povedal po výbore Štefanec.

"Chcem veriť, že ministerstvo financií má dobrý úmysel, ale je potrebné zvýšiť dôraz na to, aby všetky nedostatky boli odstránené," dodal Štefanec.

Zdroj: euractiv.sk