Otvorenie turistickej sezóny v regióne Topoľčany 2014

20.05.2014 13:56

Obce v topoľčianskom regióne otvorili letnú turistickú sezónu, centrom osláv bola Rotunda sv. Juraja, ktorá pochádza z prvej tretiny 9. storočia. 

Obce združené v projekte Klaster Topoľčany otvoriili tretí ročník letnej turistickej sezóny v okrese Topoľčany. Otvorenie sezóny sa uskutočnilo počas víkendu 26. a 27. apríla v obci Nitrianska Blatnica.

Súčasťou programu boli vystúpenia folklórnych súborov z blízkeho i vzdialenejšieho okolia, vystúpenie rytierskej skupiny Milites Mobiles i súťaž vo varení tradičných slovenských jedál. Centrom osláv bola Rotunda sv. Juraja pochádzajúca z prvej tretiny 9. storočia. Nachádza sa v horách pod hrebeňom vrchu Marhát v pohorí Považský Inovec nad obcou Nitrianska Blatnica. Každoročne v nedeľu po sviatku sv. Juraja sa tu konajú púte, ktorých vyše päťstoročná tradícia nebola prerušená ani za bývalého režimu.

Klaster Topoľčany je združenie spájajúce predstaviteľov verejnej správy a súkromného sektora, ktorí sú ochotní vzájomne spolupracovať pri rozvoji cestovného ruchu v regióne. Hlavným cieľom projektu je podľa primátora Topoľčian Petra Baláža podpora a rozvoj infraštruktúry cestovného ruchu na území okresu Topoľčany, efektívne a systematické fungovanie partnerstva v oblasti cestovného ruchu a skvalitnenie a propagácia služieb a produktov cestovného ruchu v regióne. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 85 percent z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, 10 percent zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a päť percent z rozpočtu mesta Topoľčany.

Do projektu sa zapojilo celkovo 13 partnerov, medzi ktorých patrí mesto Topoľčany, obce Bojná, Krušovce, Nemečky, Nitrianska Blatnica, Oponice, Prašice, Radošina, Podhradie a podnikateľské subjekty Vítkovské stajne, Pivnica Tesáre, Ranč pod Babicou a Vineria.

Video k článku nájdete v priloženom odkaze:
 

https://www.youtube.com/watch?v=MnENVIo4xWM

Zdroj: TASR