Poslanci hovorili aj o mestských financiách

08.08.2013 12:42

Na zastupiteľstve sa tiež upravoval rozpočet, či schvaľovali projekty.

Poslanci v úvode posledného rokovania mestského zastupiteľstva schválili nový dodatok k všeobecne záväznému nariadeniu (VZN) o nakladaní s bytovým fondom. Vďaka novej úprave bude môcť mesto prideliť byt Domovu na pol ceste, ktorý sa stará, aby bol prechod detí z detských domovov plynulejší. Ako uviedla poslankyňa Viera Bútorová, na Slovensku takáto služba absentuje. Deti z detských domovov, ktoré skončia pobyt v domove po skončení školy (väčšinou je to keď dovŕšia 18 rokov), nemajú kam ísť a práve takéto zariadenie ich učí, ako sa zaradiť do bežného života.

Môžu financovať aj sponzori?

Poslanci tiež rozhodli o zmene programového rozpočtu mesta Topoľčany na roky 2013 – 2015. Podľa poslanca Petra Žemberu sa dramatické zásahy v rozpočte nerobili. V príjmoch sa upravovala výška dotácie pre zariadenie Komfort, školstvo a druhé navýšenie správnych poplatkov. Mesto do úpravy programového rozpočtu tiež zahrnulo opravy ciest, vyčistenie Palandy, rekonštrukciu verejného osvetlenia, a pod. Poslanec Juraj Želiska uviedol, že by bol veľmi rád, keby niektoré položky mesto riešilo formou sponzorstva, ako napríklad ohňostroj alebo vianočnú výzdobu. Želiska tiež kritizoval Radničné zvesti, ktoré nie sú podľa jeho názoru na vysokej úrovni.

Primátor Peter Baláž oponoval tým, že ľudia, ktorí robia Radničné zvesti, nie sú novinári a nemajú za to žiadnu odmenu. Podľa Želisku by sa tiež dala sponzorsky vyriešiť aj každoročná ukážka domácej zabíjačky, keďže na ňu mesto vyčleňuje 2 500 eur.

Primátor poslancovi oponoval, že podobné pripomienky mal mať pri schvaľovaní rozpočtu, nie pri jeho úprave.

Chcú elektronizáciu

Poslanci tiež odsúhlasili výstavbu 49 parkovacích miest na sídlisku Juh, ktoré sa budú nachádzať pri polyfunkčnom dome Colorhouse II. Súčasťou projektu bude aj dvojpodlažné parkovisko s kapacitou 44 miest, ktoré bude primárne slúžiť vlastníkom bytov.

Mesto sa tiež chce zapojiť do projektu Európskej únie v hodnote 861 600 eur, ktorý by mal zabezpečiť elektronickú komunikáciu občana s mestom.

Chcete sa dozvedieť viac podrobností z rokovania zastupiteľstva? Kliknite na nasledujúci odkaz

Zdroj: sme.sk