Pozvánka -Európa? Európa! Príďte na diskusný večer v divadle

23.11.2013 14:46

Opýtajte sa na Európu a všetko, čo s ňou a naším členstvom v nej súvisí priamo  poslancov Európskeho parlamentu. Takúto možnosť budete mať v  nedeľu  24. novembra v rámci diskusie Európa? Európa! v žilinskom Mestskom divadle.


Doba sa zmenila a my tiež. Ako ovplyvňuje dianie v Európe Európsky parlament? Má dnes väčšiu moc pri tvarovaní Európy než kedykoľvek predtým? Ako môžeme my ovplyvňovať rozhodnutia, ktoré sa dotýkajú nášho života, ako aj života viac ako 500 miliónov ľudí? Môžeme žiadať viac alebo menej, konať a vziať dôležitejšie i menej dôležité veci do vlastných rúk?


Na tieto a mnohé ďalšie otázky  môžete dostať odpoveď od tých najkompetentnejších - slovenských poslancov v Európskom parlamente, ak využijete túto jedinečnú šancu. Položiť otázky budete môcť nielen poslancom Európskeho parlamentu, ale aj zástupcom miestnej samosprávy, kultúrneho a spoločenského života na témy súvisiace so životom v Európskej únii.


„Sme občanmi Európskej únie a mali by sme sa viac zaujímať o to, čo sa v nej deje. V Žiline už je takáto možnosť, občania môžu v Informačnom centre Europe Direct získať informácie alebo odpovede na otázky, ktoré ich zaujímajú. Celé toto podujatie smeruje práve k tomu, aby sa ľudia mohli priamo pýtať poslancov Európskeho parlamentu,“potvrdil Ján Kirnág, riaditeľ Informačného centra Europe Direct Žilina.


Večer na tému Európa? Európa! sa bude konať v nedeľu 24. novembra od 18.00 hodiny v priestoroch Mestského divadla v Žiline. Na začiatok je pripravená vernisáž výstavy fotografií s názvom Barbara Gindlová a priatelia: DEL KHAM. Od 19.00 začne diskusný večer s europoslancami, zástupcami miestnej územnej samosprávy, predstaviteľmi kultúrneho a spoločenského života. Vstup je voľný. V programe je zaradené aj autorské čítanie spisovateľa Michala Hvoreckého a živé vystúpenie žilinskej hudobnej skupiny Balkansambel. Podujatie organizujú Informačné centrum Europe Direct Žilina, Združenie miest a obcí Slovenska, MUNICIPALIA a Mestské divadlo v Žiline.


„Môže to byť alternatíva k sychravému nedeľnému večeru, na tejto akcii sa spája kultúra s informáciami. Kultúrnospoločenský večer spojený aj s panelovou diskusiou. Je to apel na občanov, aby sa aktívne zaujímali o dianie okolo seba. To, že nestaráte o politiku, neznamená, že sa politika nepostará o vás,“ pokračuje Ján Kirnág. Podľa jeho slov chcú na budúci rok pokračovať v takýchto akciách spojených s neformálnou diskusiou. Najbližšia by sa mala konať na budúci rok v marci. Pre študentov - prvovoličov budú organizovať podobné podujatie. „Vysvetlíme dôležitosť volieb do Európskeho parlamentu. V iných slovenských mestách funguje Café Europa, akcia, kde sa diskutuje na európske témy. Chceli by sme sa do tejto série zapojiť aj my v Žiline,“ doplnil riaditeľ Informačného centra Europe Direct v Žiline.