Prepojenie vzdelávania s praxou pomôže študentom pri hľadaní práce

01.10.2013 16:02

Projekt umožní študentom získať pri príprave na zamestnanie podporu nielen zo strany školy, ale aj konkrétnych podnikov, v ktorých získajú praktické skúsenosti a kontakty s možnými zamestnávateľmi.

Intenzívnejšie prepojiť vzdelávanie na vysokých školách s potrebami praxe má národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti. Umožní študentom získať pri príprave na zamestnanie podporu nielen zo strany školy, ale aj konkrétnych podnikov, v ktorých získajú praktické skúsenosti a kontakty s možnými zamestnávateľmi.

Ako uviedol odborný garant projektu Andrej Bederka, momentálne sa rozbieha kampaň, v rámci ktorej sa oslovujú podniky, aby školám dali ponuky. Z nich si budú následne študenti vyberať prax. Aj oni sa samozrejme musia aktivizovať a ukázať možným zamestnávateľom, že pre nich môžu byť prínosom, povedal Bederka. Zároveň pripomenul, že projekt sa realizuje vo všetkých krajoch Slovenska, s výnimkou Bratislavského. Určený je pre všetky typy vysokých škôl a potrvá do októbra 2015.

S projektom sa dnes mali možnosť zoznámiť aj študenti Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Podľa slov prorektorky SPU Zdenky Gálovej môžu získať ich študenti prax nielen v poľnohospodárstve, ale aj v rôznych technických smeroch, potravinárstve, vo verejnej správe, alebo vo výrobných podnikoch. Celkovo sme vytipovali 26 podnikov, s ktorými by sme mohli spolupracovať a kde by naši študenti mohli získať prax. V prípade, že sa osvedčia a ukážu, že sú šikovní, môžu takýmto spôsobom nájsť aj trvalé zamestnanie, hovorí Gálová.

Bederka v tejto súvislosti pripomenul, že so žiadosťou o spoluprácu realizátori projektu oslovujú iba podniky, ktoré reálne uvažujú o zamestnaní absolventov vysokých škôl. Aj študenti budú vyberaní na základe presne stanovených kritérií. Neznamená to teda, že každý, kto prejaví záujem o prax, túto možnosť aj dostane, pripomenul.

Národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti sa dnes študentom SPU predstavil aj s rozvojovým projektom Rady študentov s názvom VŠ AZU aktivita zvyšuje úspech. Jeho cieľom je rovnako aktivizovať vysokoškolákov, aby sa už počas štúdia zoznamovali v maximálnej miere s požiadavkami praxe, zdokonaľovali sa vo svojom odbore a následne si ľahšie nachádzali pracovné miesta.

V oboch týchto projektoch vidíme perspektívu ako zvýšiť uplatniteľnosť absolventov na trhu práce a ako skvalitniť a prispôsobiť študijné programy požiadavkám doby. Projekt Rady študentov je zameraný na zvýšenie aktivity vysokoškolákov v priebehu štúdia v rôznych smeroch. Projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti poukazuje zasa na veľký význam prepojenia vysokoškolského vzdelávania a spolupráce s podnikovou sférou, dodala prorektorka SPU Elena Horská.

Zdroj:sme.sk