Pribinova Nitrawa

29.07.2013 13:21

Na Pribinovom námestí a v podhradí sa dňa 5.7.2013 uskutočnil v spolupráci s Nitrianskym samosprávnym krajom, s mestom Nitra a agentúrou EPS druhý ročník jednodňového historického festivalu Pribinova Nitrawa pri príležitosti osláv 1150. výročia príchodu Cyrila a Metoda na naše územie.

Nitriansky samosprávny kraj spolu s nasledovnými subjektmi: regionálne zastúpenie Slovenskej agentúry cestovného ruchu v Nitre, Divadlo Andreja Bagara, Medzinárodný festival divadelná Nitra, Regionálne združenie Dolná Nitra, OZ Váh-Dunaj- Ipeľ, Kaštieľ Mojmírovce, Chateau Appony Oponice, Mestské múzeum Śurany, ktoré mali k dispozícii promo stan, v ktorom prezentovali organizácie a turistické atrakcie, kultúrne a športové podujatia. A tiež Krajská knižnica Karola Kmeťku, Múzeum Nové Sady, Tekovská hvezdáreň poskytli propagačné materiály ktoré boli propagované na pultíku Nitrianskeho samosprávneho kraja. V stane prebiehala aj Súťaž o naj turistickú atrakciu Nitrianskeho kraja, ktorá bola vyhodnotená dňa 7.7.2013.

Podujatie sa začalo o 13.00 hodine sprievodom kniežaťa Pribinu. Návštevníci si mohli pozrieť vystúpenie dobového spolku Satyros s Mýtusom o Dažbogovi a aj koncert dobovej hudby Musicantica Slovaca. Podhradie obsadili remeselníci ako účastníci dobového trhu, kde predávali tradičné tovary ako kožušiny, kože, šperky, zbrane či odevy, tiež prírodné produkty ako napríklad bylinky, extrakty a podobne. Pod hradom mali návštevníci možnosť vidieť vojenské tábory s piatimi skupinami historického šermu a sokoliarov. Svoje bojové umenie v Nitre po prvýkrát predviedla skupina historického šermu Starí Slovania z Oravy, ktorí si svoje dobové šaty aj rekvizity vyrábajú sami. Svoj stan v podhradí rozložila aj skupina historického šermu Ni Emmens, ktorá sa venuje rekonštrukcii života a boja obyvateľov Veľkej Moravy. K spríjemneniu nálady návštevníkov, účinkujúcich, či organizátorov hrali skupiny Musicantica Slovaca, Írsky trojlístok a Vrbovské vŕby. Pre deti boli pripravené rôzne hry a lukostreľba.
Návštevníci mali sprístupnené Diecézne múzeum, Katedrálu svätého Emerána, kazematy a expozíciu dejín Nitry vo Vazulovej veži a deň otvorených dverí bol aj v Biskupskom paláci.

Všetci prítomní si mali možnosť vymeniť dvojeurovú mincu vydanú pri príležitosti osláv 1150. výročia Cyrila a Metoda v Kňazskom seminári sv. Gorazda na Pribinovom námestí v Nitre.