PRÍPRAVA VEĽKÝCH INVESTÍCIÍ SA ZMENÍ, POSLANCI ODOBRILI KRITIZOVANÚ NOVELU

25.06.2013 11:45

Príprava významných investícií sa na Slovensku upraví po novom. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes schválili opozíciou kritizovanú novelu o investíciách z dielne zákonodarcov Smeru-SD. V právnej norme však videl medzery aj podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny (Smer-SD).


Novelu pripravila trojica poslancov Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro (všetci Smer-SD). Zavádzajú ňou novinku, na základe ktorej sa kategória významných investícií rozšíri na všetky druhy stavieb. Za významnú investíciu sa bude považovať stavba s investičnými nákladmi najmenej 100 miliónov eur a s minimálne 300 novovytvorenými pracovnými miestami.


Poslanci touto právnou normou zároveň novelizujú aj stavebný zákon. Pri významnej investícii už nebude potrebné záväzné stanovisko obce ako dotknutého orgánu v územnom konaní. O tom, že ide o významnú investíciu, totiž rozhoduje vláda. Podľa predkladateľov je to rovnaký mechanizmus, ktorý sa už uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.


Podľa opozície však novela odoberá právomoci mestám a obciam pri rozhodovaní o významných investíciách a rozširuje možnosti vlády pri vyvlastňovaní. Viacerí poslanci upozorňovali na to, že ak zákon prejde, samosprávy už nebudú môcť urobiť nič s výstavbou ropovodu či kasína, ak o nich rozhodne vláda ako o významnej investícii.


Podobným prípadom mohla byť podľa nich aj ťažba zlata alebo uránu. Voči tomu však zakročil poslanec Smeru-SD a primátor Košíc Richard Raši. Spolu s kolegom zo strany Jánom Senkom pripravil pozmeňovací návrh, ktorý poslanci tiež odobrili. Na základe neho sa budú mestá a obce aj naďalej vyjadrovať k banským stavbám.
 

Vicepremiér Vážny aj v tejto súvislosti zákonu vyčítal, že možno nie je dobré, ak sa nebude vzťahovať na banské stavby, ale na energetické áno. Tiež si myslí, že by sa nemali z rozhodovacieho procesu o významných investíciách tak natvrdo vylučovať obce.


K podporovateľom zákona sa prihlásila napríklad Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ), podľa ktorej novela prispeje k zefektívneniu prípravy a realizácie významných investícií.

Zdroj: TASR