Slovensko využilo najmodernejšiu formu prezentácie

28.10.2013 11:12

Celkovo viac ako 3,45 milióna zobrazení, 541 tisíc dopozeraní spotu a 54 tisíc preklikov na stránku www.slovakia.travel (v angličtine a poľštine) – to je základná štatistika výsledkov reklamnej kampane na YouTube, ktorú od  2. do 27. októbra realizovala Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR). V kampani, pre ktorú boli vybrané Veľká Británia a Poľsko, bol použitý reklamný spot „Slovakia. Best friends forever.“ Tento spot v angličtine bol nasadený v kampani v športovej TV Eurosport.

V Poľsku zaznamenal spot viac ako 2,5 milióna zobrazení, dopozeralo ho viac ako 435 tisíc divákov a na stránku www.slovakia.travel z nich prekliklo takmer 45 tisíc. Vo Veľkej Británii spot zaznamenal 836 tisíc zobrazení, 105 tisíc návštevníkov ho dopozeralo a viac ako 9 tisíc z nich prekliklo na stránku. Pri spočítaní času, keď návštevníci YouTube spot pozerali, bolo by to 206 dní.

„Výsledné čísla, 17% dopozeranie spotu v Poľsku a 13% vo Veľkej Británii, považujeme za úspešný zásah. Vidíme reálne čísla oslovenia cieľovej skupiny, ktorú sme si tiež mohli presne určiť. Po detailnej analýze výsledkov môžeme vo veľmi krátkom čase optimalizovať naše kritériá pre kampane v ďalších krajinách. Sme presvedčení, že touto cestou oslovíme tých ľudí, ktorí chcú navštíviť nové krajiny, hľadajú nové zážitky, čo sa v konečnom dôsledku prejaví v zvýšenom počte návštevnosti Slovenska,“komentovala výsledky Marta Kučerová, generálna riaditeľka SACR.

Skutočnosť, že SACR zvolila na propagáciu krás Slovenska tie najpokročilejšie online nástroje marketingu, ocenili aj odborníci na nedávnej Trend konferencii - Trend a reklama 2013 - Ako pritiahnuť userov späť k reklame. Práve prostredníctvom online reklamy na YouTube (celosvetovo najobľúbenejšom videoportáli), môžu zahraniční používatelia, ktorí sa zaujímajú priamo o cestovanie a poznávanie nových miest, nájsť informácie veľmi jednoducho a efektívne.

Slovensko bolo v kampani prezentované ako celoročná destinácia s pestrou ponukou možností trávenia voľného času. Cieľom bolo nasmerovať divákov na národný portál cestovného ruchu www.slovakia.travel, ktorý ponúka veľkú škálu turistických informácií ako v anglickom, tak aj v poľskom jazyku. Spot bol vysielaný pred videami, ktoré si užívatelia prezerali prostredníctvom služby YouTube. O jeho nasadzovaní a zobrazovaní rozhodoval algoritmus, ktorý vyhodnocoval zhruba 200 atribútov správania sa konkrétnych užívateľov. Kampaň bola zacielená na ľudí, ktorí sa prostredníctvom vyhľadávača Google zameriavali na témy súvisiace s dovolenkou, cestovateľské bedekery, zimné dovolenky, lyžiarske strediská alebo poznávanie kultúrnych pamiatok.

Pri príprave a nastavení kritérií kampane SACR úzko spolupracovala so spoločnosťou Google na Slovensku, s ktorou už v minulosti realizovala kampane „Na slovenskú nôtu“ a „Street View“, ktoré pomáhajú zviditeľňovať Slovensko ako turistickú destináciu.