Také podobné, také rozličné, také európske.

22.12.2014 12:40

Aké skúsenosti máte v rozšírenej Európskej únii? Ako sa môže rozšírená Európska únia vysporiadať s problémami budúcnosti? Podeľte sa v literárnej súťaži o svoje názory a vyhrajte skvelé ceny!

Také podobné, také rozličné, také európske.

Vedeli ste, že v dôsledku postupného rozširovania je Európska únia (EÚ) najväčšou ekonomikou sveta s viac ako 500 miliónmi obyvateľov? Na medzinárodnej scéne má väčšiu váhu než kedykoľvek predtým. Politika rozširovania EÚ podporuje prípravy na vstup tých európskych krajín, ktoré majú záujem stať sa členmi EÚ. To pomáha urobiť z Európy bezpečnejšie miesto, pričom sa tiež podporujú demokracia a základné slobody a zároveň sa posilňujú zásady právneho štátu v krajinách usilujúcich sa o členstvo. Chorvátsko, najnovšia krajina, ktorá vstúpila do EÚ v roku 2013, sa stala jej 28. členským štátom. Albánsko, Bosna a Hercegovina, Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko, Island (rokovania s Islandom boli pozastavené po rozhodnutí islandskej vlády), Kosovo*, Čierna Hora, Srbsko a Turecko sú kandidátske a potenciálne kandidátske krajiny. S niektorými z nich sa už rokuje alebo čakajú na začatie rokovaní, zatiaľ čo iné majú šancu získať členstvo, keď budú pripravené. Európska komisia má záujem dozvedieť sa viac o tom, čo si myslíš:

  • Aké skúsenosti máš v rozšírenej Európskej únii?    
  • Ako sa môže rozšírená Európska únia vysporiadať s problémami budúcnosti?

Podeľ sa o svoje názory na jednu alebo obidve otázky v článku (maximálne 1 000 slov) a vyhraj skvelé ceny!

Podrobné pravidlá nájdeš tu.

Máte dodatočné otázky alebo ste narazili na nejaké ťažkosti pri prihlasovaní? Neváhajte a obráťte sa na naše asistenčné stredisko: SoEuropean@writingcompetition.eu.

* Týmto označením nie sú dotknuté pozície týkajúce sa štatútu, pričom je v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 1244/1999 a stanoviskom Medzinárodného súdneho dvora k vyhláseniu nezávislosti Kosova.