V podchode vymieňali nepotrebné predmety

09.12.2013 12:16

Okrem vymieňania tovarov si účastníci Zóny bez peňazí mohli vychutnať aj koncert troch hudobných skupín. 

V sobotu 30. novembra sa vo viac ako päťdesiatich mestách na Slovensku uskutočnilo ďalšie pokračovanie podujatia Zóna bez peňazí. Podujatie, ktoré si kladie za cieľ podporiť medzi ľuďmi kolovanie a výmenu predmetov, ktoré už nepotrebujú, nechcú ich zničiť a mohli by poslúžiť niekomu inému, sa uskutočnilo aj v Topoľčanoch - v Multimediálnom priestore pre súčasnú kultúru Nástupište 1-12 - v podchode pod Autobusovou stanicou.

Vymieňali oblečenie aj hračky

Obyvatelia Topoľčian a okolia tak svoj priestor pre výmenu a darovanie vecí, tovarov a služieb mohli nájsť práve v podchode pod topoľčianskymi stanicami, kde Nástupište 1-12 pôsobí. „V sobotu od skorého poludnia sa pulty v topoľčianskom podchode začali plniť oblečením, hračkami, knihami, cédečkami, kuchynským náradím, topánkami, bytovými doplnkami, nábytkom a ďalšími vecami, ktoré by inak pravdepodobne skončili v kontajneroch,“ informoval nás spoluorganizátor podujatia Július Krištof.

Väčšina takto prinesených vecí našla svojho nového majiteľa, čo organizátori podujatia považujú za najdôležitejší prvok Zóny bez peňazí. Obzvlášť v období pred Vianočnými sviatkami je dobré uvedomiť si, aký krásny pocit je niekoho obdarovať, hoc aj vecou, ktorú by sme inak vyhodili.

Nástupište 1-12 už tradične prispelo svojou troškou do mlyna tým, že počas trvania celého podujatia poskytlo návštevníkom bohatú porciu umenia. Mladší návštevníci aj tí skôr narodení mohli počas celého dňa obdivovať často neuveriteľné kúsky skateboardistov, ktoré predvádzali na modulárnej rampe v netradičnom tvare srdca priamo v podchode pod Autobusovou stanicou.

Nechýbal ani kultúrny program

Jedni z najlepších jazdcov na Slovensku týmto spôsobom spropagovali svoj unikátny krátky film The Soul of Forest. Ten si návštevníci podujatia zároveň mohli pozrieť na veľkom plátne v priestore Nástupišťa 1-12. Rovnako si v podchode mohli prezrieť i výstavu k projektu slovenskej výtvarníčky Andrey Kalinovej „Opustená re(kreácia)“, ktorý upozorňuje na chátrajúce architektonické pamiatky bývalého Československa. Počas celého dňa bola návštevníkom k dispozícii čajovňa s bohatou ponukou čajov, domácich štrúdieľ, obložených chlebíkov či vareného vínka.

Po 19. hodine zaplnil priestor betónového podchodu zvuk gitár a bicích. Tri hudobné skupiny – True Reason a Foo Fighters Cover Band z Topoľčian a trnavskí Absinth Drivers Free Club – sa postarali o vynikajúcu zábavu až do neskorej noci.

Celoslovenské podujatie Zóna bez peňazí sa koná pravidelne dvakrát do roka. Najbližšie budú môcť obyvatelia Topoľčian a okolia priniesť do podchodu na Nástupište 1-12 veci, ktoré už nepotrebujú, na budúcu jar.

Zdroj: sme.sk