Zapájajú sa občania do verejných diskusií a verejného diania? Zisťovali sme, ako sú na tom Topoľčanci

22.10.2013 13:59

Futbalový štadión sa v Topoľčanoch stal témou, ktorá jednak spájala no i rozdeľovala ľudí a vyvolala aj občiansku iniciatívu. V jednom by sa však zhodli tak odporcovia, ako aj zástancovia tohto projektu. Téma vyvolala verejnú diskusiu. A tá je na úrovni územných samospráv dôležitá.

Najmä čo sa týka plánovaných výstavieb či krokov, ktoré ovplyvňujú život občanov. V Topoľčanoch sme sa streli už s viacerými občianskymi iniciatívami. Takmer všetky hájili svoje no i záujmy iných a určitým spôsobom priamo či nepriamo naštartovali verejnú diskusiu. Niektorí prichádzajú svoj hlasný nesúhlas vyjadriť aj priamo pred poslancov Mestského zastupiteľstva.

Štadión aktivizoval občanov

Posledná takáto iniciatíva sa zdvihla kvôli rekonštrukcii futbalového štadióna. Aktivisti sa vybrali priamo do ulíc a zisťovali, čo si o vyčlení nemalého balíka peňazí myslia ľudia. Svoj názor verejne prezentovali aj transparentom či priamo na zasadnutí mestských poslancov. Pestrá, niekedy aj ostrá diskusia sa rozvírila aj na Facebooku.

„Osobne si myslím, že diskusie všeobecne, ak sú vedené v racionálnej rovine smerujú k pozitívnym výsledkom. My takéto diskusie vedieme na úrovni výborov mestských častí, v odborných komisiách, s organizáciami tretieho sektoru, s občianskymi združeniami pôsobiacimi v meste Topoľčany a aj so samotnými občanmi pri osobných rozhovoroch a na internetovej stránke mesta“, povedal o diskusii primátor Peter Baláž.

„Ak pán primátor volá po racionálnej diskusii, tak búši do otvorených dverí. Celý čas som veľmi pragmaticky poukazoval na to, že ak má mesto pol milióna eur na rekonštrukciu štadióna, musí nájsť peniaze aj na sociálne služby, na podporu iných športov a na zachovanie Centra voľného času. Neviem, ako inak si pán primátor predstavuje racionálnu diskusiu? Po jednej takej verejnej diskusii som žiadal aj priamo na zastupiteľstve, jej súčasťou malo byť referendum. Toto bolo poslancami a primátorom odignorované“, reagoval na jeho slová hlavný organizátor občianskej aktivity Saša Riabov.

Zaujíma Topoľčancov verejné dianie?

Takže dá sa povedať, že Topoľčanci nie sú pasívni a dokážu svoj názor dostatočným spôsobom vyjadriť. No k zvýšeniu povedomia o verejnom dianí je veľmi dôležitá aj informovanosť. Sú však Topoľčanci dostatočne informovaní o dianí v našom meste? Zaujímajú sa o to, čo sa okolo nich deje?

Ľubo (27) : „Myslím, že je dôležité aby občanom mesta nebolo ľahostajné, čo sa v ňom deje. Mali by sa aspoň do určitej miery zaujímať o svoje mesto a mať možnosť vyjadriť a čiastočne aj ovplyvňovať dianie v ňom. Keď si to porovnám s inými mestami, mám pocit že sú aj také kde je informovanosť lepšia, napr. v Liptovskom Mikuláši sú informácie dostupné z viacerých zdrojov a aj čosi ako obdoba radničných zvestí vychádza častejšie, popri tom funguje niekoľko webových stránok ohľadom diania v meste. O verejné dianie sa cielene nezaujímam v tom zmysle, že by som aktívne vyhľadával informácie. Prečítam si radničné zvesti keď prídu, spozorniem keď sa v médiách spomínajú Topoľčany. Poteší ma ak sa niečo v Topoľčanoch zlepší, naopak rozčarovaný som ak je zmena k horšiemu, napr. keď sa financie využívajú jalovo do zbytočných vecí a nerieši sa to, čo je naozaj potreba riešiť.

Marián (25): „Mali by sa zaujímať. Nie sme informovaní, aj keď je možno niečo na webe, ale neviem o tom. Nežijem tam, tak to nesledujem. No, zaujímam sa len podľa toho, čo mi všetci ostatní hovoria. V podstate sa na mňa valí jedna vlna názorov – proti obchodnému centru.

Roman (27):„Každopádne by sa mali zaujímať o mestské dianie a prerozdeľovanie mestských peňazí. Človek vie veľmi malo o tom čo sa bude realizovať, aké projekty a aké zákazky a hlavne tie výberové konania by mali byt verejné! Respektíve dostupné lajkom k nahliadnutiu a nie len kdesi na nejakej zašitej tabuli. Aj ja osobne pristupujem k mestskému dianiu tak poloaktívne, mal by som každopádne viac“.

Peter (49): „Budem skeptický. Je iba hŕstka, čo sa o to zaujímajú. Ostatní majú problém vyžiť. Mladí sedia na nete, ale riešia Pokec. Starší to musia uživiť. A nemajú ani pomyslenie na nejaký Facebook a zamýšľanie. Viem, o čom to je, lebo mám 2 x handicap – bývam na dedine a mám 3 deti. To panelákový občan z Topoľčian nikdy nepochopí“.

Zdroj: Global24